Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Kosmische inslag ‘triggert’ bliksem

De explosie van een ster miljoenen jaren geleden, kan nu bliksem geven op aarde. Stijn Buitink nam waar dat de inslag van een kosmisch deeltje in een donderwolk zoveel invloed heeft op de vrije lading van die wolk, dat bliksem kan ontstaan. Astroparticle Physics publiceert de ontdekking deze maand online.

Bliksem Onweerswolken kenmerken zich door het sterke elektrische veld dat erin opgebouwd wordt. Een bliksemflits is een heftige, kortstondige ontlading van dat veld via een geleidend ionisatiekanaal. Om zo'n ionisatiekanaal te vormen zijn vrije elektronen nodig. Een vrij elektron versnelt in het elektrische veld en krijgt genoeg energie om luchtmoleculen te ioniseren, waardoor het aantal vrije elektronen groeit en het ionisatiekanaal kan vormen.

Dit proces is vergelijkbaar met het ontsteken van een TL-buis. De vrije elektronen die nodig zijn om het proces op te starten in een TL-buis worden gegenereerd door een starter die een vonkje afgeeft. Over het startmechanisme van een bliksemflits bestaan verschillende theorieën. Een van de mogelijkheden is dat het de kosmische deeltjes zijn die de eerste vrije elektronen produceren…

Natuurkundige Stijn Buitink van de Radboud Universiteit Nijmegen ontdekte dit en publiceert er deze maand over in Astroparticle Physics.

Lees meer over Stijns ontdekking in de onderzoeksnieuwsbrief van de Radboud Universiteit Nijmegen