Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Sterrenkunde Olympiade 2011

De finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011, die van 14 tot 16 juni plaatsvond aan de Radboud Universiteit, is gewonnen door de 18-jarige Nastasha Wijers uit Heerhugowaard. Zij mag voor een waarneemreis naar het Roque de los Muchachos Observatory op het Canarische eiland La Palma.

Na de voorronde was vorige week de finale van de Sterrenkunde Olympiade. Deze duurde drie dagen en bestond uit een reeks colleges - onder andere door Spinozawinnaar Heino Falcke - over diverse onderwerpen in de sterrenkunde, zoals zwaartekracht, compacte dubbelsterren, supernova's, zwarte gaten, en kosmische straling. Aan het eind van de finale ronde volgde een examen. Veertien scholieren namen aan de finale deel. De drie finalisten met het hoogste aantal punten kregen een prijs. De tweede prijs ging naar Jeroen Winkel uit Nijmegen, Eline de Weerd uit Fochteloo werd derde. Alle finalisten gingen naar huis met een certificaat en een boek over sterrenkunde.

Maansverduistering

Tussen de bedrijven door hebben de deelnemers (door de wolken heen!) onder andere de zon kunnen waarnemen met de radiotelescopen van de afdeling Sterrenkunde. Hoewel het weer woensdagavond roet in het eten dreigde te gooien, trokken de wolken toch nog op tijd open om onder andere de totaal verduisterde Maan, de planeet Saturnus en de Ringnevel te kunnen zien.

Meer over de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2011