Zoek
English
FNWI --- IMAPP Afdeling Sterrenkunde
Radboud Universiteit > Faculteit of NWI > Afdeling Sterrenkunde

Nederlands onderzoek naar zwaartekrachtsgolven krijgt grote stimulans

 Zwaartekrachtsgolven zijn een voorspelling van de Algemene Relativiteitstheorie van Einstein. Tot op heden zijn ze nog niet direct waargenomen, maar het bestaan van deze golven is indirect bevestigd. Dit gebeurt onder andere door het meten van de afname van de baanperiode in dubbelsterren met minimaal een compact object er in, zoals de beroemde Hulse-Taylor pulsar.

Het direct waarnemen van zwaartekrachtsstraling is een enorme technische uitdaging, en een succesvolle detectie zal leiden tot het openen van een compleet nieuw venster op ons Heelal.

Deze week heeft het bestuur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie besloten het Nederlandse onderzoek naar de detectie en bronnen van zwaartekrachtstraling te stimuleren met een subsidie van 2.9 MEuro.

Het voorstel van Jo van den Brand (VU/Nikhef), Gijs Nelemans (RU) en Jan-Willem van Holten (Nikhef/Leiden) betreft de deelname aan het Europese VIRGO consortium en de voorbereidingen voor de Einstein Telescoop, als mede het onderzoek naar de astronomische bronnen van zwaartekrachtstraling, met name de verificatiebronnen voor de LISA satelliet.